Odata cu apropierea alegerilor prezidentiale, care vor avea loc pe 22 noiembrie, batalia se da, mai degraba, intre toti cei care vor sa ajunga in turul al doilea si sa ii ia locul lui Traian Basescu la Cotroceni, zece la numar.
Cu toate ca inca nu si-a anuntat candidatura pentru inca un mandat, opinia publica din Romania se asteapta ca presedintele sa intre in cursa pentru prima functie in stat. Sustinut de partidul prezidential, de PD-L, este cotat cu cele mai multe sanse sa castige prezidentialele, comenteaza publicatia The Diplomat, editata in Romania.
Daca alegerile ar avea loc maine, Traian Basescu ar fi ales de 30% dintre electori, in timp ce presedintele PSD, Mircea Geoana, nu ar reusi sa treaca de 20%, la egalitate cu liderul liberal, Crin Antonescu, potrivit unui sondaj recent. Doar 10% dintre romanii cu drept de vot l-ar alege pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, iar intre 5 si 10% ar vota cu presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Un procent similar i-ar alege in functia de sef de stat pe George Becali, patronul echipei Steaua, sau pe Kelemen Hunor, candidatul UDMR la prezidentiale.
Nu in ultimul rand, independentul Nati Meir, fostul director al SIE, Ioan Talpes, nonconformistul Remus Cernea, candidat din partea Partidului Verde, si Ninel Potirca, sustinut de oamenii de afaceri rromi, sunt cotati cu mai putin de 3% fiecare.
Redutabil adversar al actualului sef de stat s-a anuntat si principele Radu Duda, insa s-a retras in urma cu aproape o luna.
Asadar, prezidentialele se anuntata interesante, desigur, daca curajosii vor reusi sa stranga 200.000 de semnaturi, fara de care nu au voie sa intre in cursa prezidentiala.
Strategiile candidatilor
Ca sa se bucure cat mai mult timp de beneficiile pe care i le ofera functia de presedinte al Romaniei, printre care si vizib