Criza politică din România a fost abordată de peste 300 de publicaţii de peste hotare, de la ziare din China la bloguri la Aljazeera şi New York Times. Destrămarea coaliţiei guvernamentale a făcut ca atenţia presei externe să se oprească asupra României. Un bun prilej ca ziariştii străini să relateze şi despre restul problemelor cu care ne confruntăm. Scăderea PIB, creşterea deficitului bugetar în condiţiile existenţei unui aparat de stat supradimensionat, prote
Criza politică din România a fost abordată de peste 300 de publicaţii de peste hotare, de la ziare din China la bloguri la Aljazeera şi New York Times.
Destrămarea coaliţiei guvernamentale a făcut ca atenţia presei externe să se oprească asupra României. Un bun prilej ca ziariştii străini să relateze şi despre restul problemelor cu care ne confruntăm. Scăderea PIB, creşterea deficitului bugetar în condiţiile existenţei unui aparat de stat supradimensionat, protestele bugetarilor, scăderea investiţiilor externe şi instabilitatea politică ne pun într-o lumină foarte proastă. Primele reacţii au apărut deja: Fitch, Moody's şi Standard&Poor's avertizează că ar putea să scadă ratingul României.
Moody's crede că UE şi FMI au fost "extrem de tolerante" cu România
"Riscul principal pentru ratingul acordat de noi este că FMI şi Comisia Europeană ar putea deveni frustrate de lipsa de progres a reformelor structurale şi fiscale şi ar putea să-şi micşoreze sprijinul pentru România," a declarat Kennteh Orchard, un analist Moody's.
"Oricum, organizaţiile internaţionale au fost extrem de tolerante cu ritmul scăzut al refomelor ... S-ar putea să aştepte pînă la alegeri, piate până la începutul lui 2010, înainte să ceară ca reformele să fie implementate rapid," a adăugat Orchard, citat de Forbes.com.
Standard&Poor's ar putea retrograda ratingul României, dacă situaţia politică va conduce la