Evolutia de joi a leului nu a avut o legatura directa cu criza politica, desi multi au pus usoara depreciere a monedei natonale pe seama iesirii PSD de la guvernare. Realitatea este insa alta: cursul stabilit la data de 1 octombrie trebuia sa fie favorabil statului, cata vreme este cursul la care se vor plati accizele in 2010. Prin urmare, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste cinci bani, la 4,2495 lei pentru un euro, iar BCE a anuntat un nivel cu inca 2 bani mai ridicat: 4,2688 lei pe euro. Deprecierea leului in fata monedei europene inregistrata joi ar putea aduce aproximativ 30 de milioane de lei in plus la accize.
Dealerii bancilor comerciale sunt unanimi in a aprecia ca Banca Centrala a intervenit ieri in piata pentru a determina un curs favorabil statului. ”Ar fi intervenit si cu zece miliarde de euro daca era necesar, cata vreme un curs bun asigura un nivel imbunatatit al veniturilor la buget pe timp de un an de zile. Strategia este cunoscuta deja si indiferent de ce s-ar fi intamplat in spatiul public, cursul leului trebuia sa fie convenabil statului. Ca a iesit PSD de la guvernare, este o simpla coincidenta si nu exista legaturi de cauzalitate intre aceste doua evenimente. Si oricum, leul nu s-a depreciat semnificativ”, a spus pentru Hotnews unul din dealerii din piata.
Restul sunt asadar, coincidente. Joi, PSD a anuntat ca iese de la guvernare, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare a ministrului de interne Dan Nica. Pe piata interbancara, euro a atins in prima parte a zilei o valoare maxima de 4,2581 lei, dupa ce in debutul sedintei era cotat la 4,2136 lei.
Cresterea brusca a cursului valutar vine intr-un moment critic. Pe 1 octombrie s-a stabilit cursul de referinta pentru calculul accizelor (impozite indirecte sau taxe pe consum)pentru anul 2010. Deprecie