La începutul acestei săptămâni, cotidianul “The Independent” anunţa că Natalie Morton, o britanică în vârstă de 14 ani, a încetat din viaţă după ce a fost vaccinată împotriva cancerului de col uterin. Decesul fetei a stârit o serie de polemici şi mai multe voci s-au ridicat cerând stoparea imediată a programului de imunizare.
Natalie a fost una dintre cele patru tinere, colege de clasă, care au fost vaccinate anti-HPV. Tuturor le-a fost administrat vaccinul Cervarix, produs de compania GlaxoSmithKline. Trei dintre fete au avut reacţii adverse, considerate fireşti de către medici, precum ameţeală şi stare de greaţă, însă Natalie a decedat la scurt timp după ce a fost vaccinată.
Moartea adolescentei a fost pusă imediat pe seama vaccinului împotriva HPV, iar lotul de vaccinuri folosit în instituţia din Coventry a fost pus în carantină.
Raportul medico-legal a dovedit însă că Natalie nu a murit din cauza vaccinului Cervarix, ci din cauza unei tumori maligne de mari dimensiuni localizate la nivelul plămânilor şi al inimii.
Compania GlaxoSmithKline a difuzat, ieri, un raport actualizat cu privire la acest caz şi la siguranţa vaccinului anti-HPV. Tot ieri, Dr. Caron Grainger, director de sănătate publică pentru Serviciul Naţional de Sănătate din Coventry şi director al Consiliului Primăriei Coventry, Marea Britanie, a anunţat rezultatul autopsiei în cazul lui Natalie Morton. Conscluzia acestuia este că decesul a fost cauzat de o tumoră malignă de mari dimensiuni localizată la nivelul inimii şi al plămânilor.
“Conform raportului medico-legal efectuat în cadrul investigaţiei privind decesul lui Natalie Morton, fetiţa a decedat din cauza unei tumori maligne de mari dimensiuni, de origine necunoscută, localizată la nivelul inimii şi al plamânilor. Nimic nu indică faptul că vaccinul HPV care i-a fost administrat cu p