Cartofi cu rozmarin
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi mici, 4 linguri ulei de masline, 1 legatura rozmarin, 50 g seminte de floarea-soarelui, 1 lingurita seminte de chimen, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare: * Se spala cartofii bine de tot, se unge o tava cu 2 linguri de ulei si se aseaza in ea cartofii taiati in doua pe lung, cu taietura in jos. * Se dau la cuptorul incins la 170 si se coc 30 de minute. * Se spala rozmarinul, se zvanta si se toaca acele (fara coditele groase). Se taie mai mare semintele de floarea-soarelui si se amesteca cu chimenul si cu 3/4 din rozmarin. Se sareaza si se pipereaza puternic. * Se intorc cartofii pe cealalta parte, se presara peste ei amestecul de rozmarin si seminte, se stropesc cu uleiul ramas si se mai lasa 5-10 minute la cuptor, sa se rumeneasca. Inainte de a-i servi, se presara si restul de rozmarin tocat.
Piept de pui cu sos de rosii si busuioc
Ingrediente (pentru 4 portii): 750 g rosii coapte, 3 cepe, 1 catel de usturoi, 7 linguri ulei de masline, 2 linguri bulion, 2 ardei iuti, uscati (mici), 75 g masline negre, cateva fire de busuioc, sare, piper macinat, 2-3 linguri otet balsamic, 1/2 lamaie, 4 fileuri de piept de pui, fara piele (a circa 200 g).
Mod de preparare: * Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie cubulete. Se curata ceapa si usturoiul, se taie marunt, respectiv se preseaza si se dunstuiesc in trei linguri de ulei incins, pana ce devin sticloase. Se adauga rosiile taiate, bulionul si ardeii iuti si se lasa sa fiarba 5 minute, fara capac. * Se toaca marunt maslinele (fara samburi) si se incorporeaza in sos, impreuna cu busuiocul spalat, zvantat si tocat. Se condimenteaza cu sare, piper si otet. * Se rade coaja jumatatii de lamaie si se amesteca cu o jumatate de lingurita de sare, o priza de piper si uleiul ramas. Se spala fileurile d