Ţăranii din comuna Cioroiu Nou cred că stau pe o comoară de aur veche de 2.000 de ani. Sătenii şuşotesc pe la porţi cum că undeva, pe lângă cimitir, ar fi îngropată căruţa din aur a lui Decebal. Legenda este pe jumătate adevărată. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! Mai citeşte şi:
Hunedoara: EXCLUSIV Lovitură de teatru în dosarul aurului dacicHunedoara: De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimatTezaur de bani de aur predat procurorilor
Satul Cioroiu Nou aparţine de comuna Cioroiaşi şi se află la doar 40 de kilometri de Craiova. Pe oricine întrebi de cetatea romanilor te îndrumă către marginea satului, exact acolo unde începe cimitirul.
O pancartă care anunţă existenţa unui monument istoric se iveşte pe partea stângă a drumului. La doar câţiva paşi de cimitir, situl arheologic.
„La început, au spus că ar fi capitala Daciei Malvensis, Malva. Acum, am înţeles că se vorbeşte cum că ar fi doar un castru roman“, spune Vergil Dascălu, primarul din Cioroiaşi.
Căutătorii de comori au arat degeaba
Nu de puţine ori s-a întâmplat ca, atunci când îşi lucrau pământul, ţăranii din Cioroiu Nou să găsească bucăţi de lut sau chiar monede antice.
„S-au găsit multe obiecte pe aici. Cum dădeau cu plugul, cum mai scoteau câte o bucată de oală sau de metal“, povesteşte Gheorghe Macamete (80 de ani).
Nea Gheorghe locuieşte chiar la marginea satului, lângă situl arheologic. Despre legenda trăsurii de aur a lui Decebal ştie şi el cam tot ce ştiu şi consătenii lui.
„De când eram mic am auzit că trăsura de aur a lui Decebal este îngropată aici. Cică acum 2.000 de ani s-a surpat pământul şi a astupat-o. E aici, sub cetate“, ne mărturiseşte bătrânul.
Despre căruţa pe care Decebal ar fi comandat-o ca semn de bogăţie a auzit şi primarul comun