Irlandezii au votat sambata in favoarea Tratatului de la Lisabona in proportie de 67,13%. Potrivit comisiei electorale, numai doua din cele 43 de circumscriptii l-au respins.
Anuntarea victoriei a fost salutata de liderii europeni. "Multumesc, Irlanda!", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Votul pozitiv pe care Tratatul de la Lisabona l-a primit in urma referendumului din Irlanda reprezinta un pas important in directia reformarii modului de functionare a Uniunii Europene intr-un mod care ii va spori influenta in lume.
Sustinerea irlandezilor era vitala pentru procesul de ratificare a Tratatului, dupa ce votul negativ pe care l-au dat anul trecut a lasat impresia cetatenilor comunitari ca institutiile europene nu functioneaza, iar planurile de reformare a UE sunt sortite esecului.
Potrivit analistilor politici, respingerea Tratatului ar fi afectat imaginea Uniunii Europene si i-ar fi distrus sansele de a avea o pozitie dominanta in noua structura a lumii care se formeaza dupa criza economica si care da Chinei sau altor economii emergente mai multa putere ca oricand.
De asemenea, esecul ar fi lovit cel mai mult in increderea investitorilor si in moneda unica europeana, facand ca statutul Europei de putere economica sa fie puternic pus la indoiala.
Castigarea increderii irlandezilor readuce astfel Europa pe drumul cel bun spre modernizare si face aproape sigura ratificarea tratatului de catre toate tarile membre ale Uniunii Europene, ultimele doua care mai trebuie sa faca acest pas fiind Polonia si Cehia.
Cum Varsovia astepta rezultatul votului din Irlanda pentru a lua o hotarare, soarta Tratatului de la Lisabona si a modernizarii structurilor comunitare sta in mana euroscepticului Vaclav Klaus, presedintele Cehiei.
Cehia ar putea bloca din nou, de una