Peste 100 de tineri din patru judeţe ale Transilvaniei s-au adunat în municipiu ca să se familiarizeze cu ABC-ul în afaceri şi antreprenoriat, în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană şi CDIMM. Mădălina Pop este elevă în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare, la o clasă de atletism. Vrea să devină antrenoare la rândul ei, dar se gândeşte foarte bine. „Aş vrea să am o carieră în domeniul sportiv, dar nu cred că voi putea trăi numai din asta, aşa că am venit la seminarul de azi ca să văd ce alternative am”, spune Mădălina. Ea lucrează deja de doi ani în cadrul unui proiect derulat de şcoala ei pe ecologism şi spune că ar putea să-şi facă o carieră din asta. „Din cauza mediului tot mai poluat nu mai putem să ne desfăşurăm afară antrenamentele în consiţii optime. Am putea atrage fonduri europene foarte bune ca să salvăm natura”, a subliniat adolescenta.
Alături de ea este şi Bianca Petran, o altă colegă, care este decisă să facă ceva cu viaţa ei. „În urma seminarului de astăzi mi-aş putea schimba viaţa, planurile de viitor. Încă nu ştiu prea bine ce opţiuni am, dar ştiu că trebuie să fac ceva cu viaţa mea”, spune Bianca. „Niciodată nu este prea devreme ca să începi să construieşti o carieră sau o afacere”, a adăugat adolescenta.
Conferinţă pentru viitor
Conferinţa la care participă cele două tinere din Baia Mare alături de colegi din Satu Mare, Cluj şi Bistriţa, este organizată de Centrul Europe Direct din Baia Mare, în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană cu 24.000 de euro, la care se adaugă încă pe atâta din partea Fundaţiei CDIMM Baia Mare şi se adresează în mod special tinerilor şi profesorilor. „Noi le-am prezentat astăzi un ghid pentru profesori în care aceştia sunt învăţaţi cum să prezinte pe înţelesul copiilor ce înseamnă spiritul antreprenorial”, a explicat Margareta Căpâlnean