Locuitorii din judeţ găsesc proiectilele în câmp, însă nu se grăbesc să anunţe autorităţile şi le folosesc în gospodărie
Un sătean abia a scăpat cu viaţă după ce a vrut să spargă gheaţa unui râu, iar altul a folosit muniţia neexplodată drept suport pentru bătutul cuielor.
Zeci de gospodării din judeţ adăpostesc arme mortale pentru că oamenii pun la păstrare grenadele şi bombele descoperite în timpul muncilor agricole. Proiectilele rămase neexplodate din cele două Războaie Mondiale „au rostul lor“ în podurile, şurile şi grădinile sucevenilor.
Mulţi suceveni anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) abia după ce le ajunge la ureche o nenorocire cauzată de proiectile. Un caz deosebit a fost înregistrat în umă cu doi ani, când doi fraţi din Cârlibaba au încercat să spargă gheaţa unui râu cu un proiectil cules de pe câmp. După ce au ajuns la spital cu leziuni grave la ochi şi piele, unchiul acestora şi-a adus aminte că are şi el în şură o bombă de aviaţie cu o greutate de cinci kilograme şi abia atunci a predat-o pirotehnicienilor.
Nu conştientizează pericolul la care se expun
Un exemplu care i-a amuzat, dar i-a şi îngrozit pe specialişti este cel al unui bărbat din Rădăuţi, care-şi îndrepta cuiele cu ciocanul pe un proiectil din cel de-al Doilea Război Mondial. „Nicovala“ improvizată avea calibrul de 152 de milimetri şi era de origine rusească.
„Tot în acelaşi an, 2002, am mai avut de-a face cu un cetăţean din Văşcăuţi, care tăia proiectile pentru a face maiuri. Tăia capurile şi le punea în pari cu care tasa mai apoi pământul“, a declarat Cristinel Anton, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Bărbatul de 54 de ani nu a avut însă noroc la ultima încercare de confecţionare a maiurilor deoarece proiectilul a explodat. Acesta încerca să-l taie la circular cu o pânză abrazivă, dar explozia a fost atât de p