Exit poll-urile informale realizate în decursul referendumului de ieri din Irlanda, privind ratificarea Tratatului de la Lisabona, indică probabilitatea ca irlandezii să accepte de această dată actul legislativ ce va sta la baza funcţionării Uniunii Europene. Birourile de vot s-au închis la ora locală 22.00 (21.00 GMT), după 15 ore de la începerea referendumului, ultimele sondaje estimând şansele unui vot afirmativ între 48 şi 66%, în timp ce 17-33% dintre votanţi erau creditaţi cu o opţiune negativă.
Republica Irlanda este singurul dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene care este nevoit să organizeze un referendum pentru ratificarea tratatului. Acesta este cel de-al doilea referendum organizat pe această temă, după un prim vort negativ în 2008.
Circa trei milioane de irlandezi cu drept de vot, mai puţin de 1% din populaţia totală a UE, au fost aşteptaţi ieri la urne, pentru a decide soarta Numărătoarea voturilor va începe în această dimineaţă, rezultatul oficial urmând a fi anunţat, cel mai probabil, în cursul acestei după-amieze.
"Exit-poll-urile de până acum sugerează în majoritate o schimbare către un vot pozitiv, mai ales în zonele urbane locuite de clasa medie care a votat negativ data trecută" , a declarat un oficial al partidului Fianna Fail, citat de BBC.
Textul tratatului a rămas neschimbat faţă de precedentul referendum, însă liderii europeni au făcut câteva precizări privind unele politici europene care au provocat nervozitate în rândul electoratului irlandez. Printre acest subiecte se numără legalizarea avortului, controlul asupra sistemului de taxe şi neutralitatea militară a Irlandei.
Un alt factor care ar putea juca un rol important în schimbarea opţiunii, către acceptarea Tratatului, este criza economică, Irlanda fiind puternic afectată de recesiune şi dependentă de ajutor