87% dintre români consideră că desele schimbări din sistemul de învăţământ dăunează copiilor, iar 82% sunt de părere că profesorii ar trebui plătiţi în funcţie de performanţe. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de revista Reader’s Digest şi IMAS Marketing&Sondaje, pe un eşantion reprezentativ de 1.248 de persoane, din 99 de localităţi din România. Sondajul a relevat că, în pofida deselor critici aduse sistemului de învăţământ, mai mult de jumătate din români (56%) nu şi-a pierdut încrederea în educaţia primită de elevi în şcolile româneşti. Majoritatea cetăţenilor ţării (68%) consideră că starea clădirilor în care funcţionează unităţile de învăţământ şi facilităţile din şcoli sunt la un nivel satisfăcător. „Surprinzător, locuitorii din mediul rural, unde se spune că ar exista cele mai multe probleme, s-au declarat cei mai mulţumiţi de condiţiile în care învaţă copiii lor (74%). Totuşi, 58% dintre români sunt de părere că bacalaureatul şi admiterea la liceu şi facultate, aşa cum sunt organizate în prezent, nu asigură o departajare mai bună a elevilor decât sistemul dinainte de 1989.
Un punct important al sondajului a fost violenţa în şcoli. Răspunsul este îngrijorător: 64% dintre respondenţi consideră că mulţi elevi sunt agresaţi fizic sau verbal în şcolile din România (de alţi colegi sau chiar de către profesori)“, a declarat Cristina Constantin, HNC - Healthcare Communication.
Dacă banii sau locaţia nu ar reprezenta o problemă, 51% dintre români şi-ar trimite copilul la o şcoală particulară. 73% consideră că educaţia sexuală în şcoli este necesară, iar 91% sunt de părere că nu trebuie să renunţăm la orele de religie.
87% dintre români consideră că desele schimbări din sistemul de învăţământ dăunează copiilor, iar 82% sunt de părere că profesorii ar trebui plătiţi în funcţie de performanţe. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de