Se spune ca n-a murit nimeni din cauza somnului. Nu este adevarat. Numeroase cazuri letale sunt provocate de insomnie
Un somn bun nu este intotdeauna un lucru usor. Statisticile arata ca milioane de oameni stau treji in mijlocul noptii, calculand ingrijorati bugetul familiei, amintindu-si certurile si neintelegerile de peste zi, sau retraind stresul de la serviciu, pana cand nu le mai ramane nimic de facut decat sa se scoale si sa se uite la televizor. Dupa numarul mare de retete pentru somnifere si dupa numarul mare de pastile de dormit vandute in farmacii, insomnia poate fi considerata cea mai raspandita problema de sanatate a secolului. Numai in SUA se platesc peste 100 miliarde de dolari anual pentru tratamentul si cheltuielile colaterale legate de patologia somnului. Aproape oricine a trait ocazional o noapte de insomnie, unul din 3 adulti are periodic dificultati in a adormi, iar una din 4 persoane peste 60 de ani are chiar in fiecare noapte serioase probleme cu somnul. La noi, din nefericire, mai mult de jumatate din cei afectati nu urmeaza nici un tratament, ceea ce poate sa aiba consecinte foarte grave asupra calitatii vietii, a deciziilor luate in cursul zilei, si este cauza unor evenimente tragice (incluzand accidente letale datorate somnolentei).
Stadiile si caracteristicile unui somn bun
Somnul este un fenomen reversibil de suprimare temporara a sensibilitatii, prin care organismul se odihneste profund, metabolismul este incetinit, iar mintea devine inconstienta fata de lumea exterioara, pentru refacerea rezervelor energetice necesare centrilor vitali ai organismului.
Somnul se investigheaza cu ajutorul polisomnografului, care masoara simultan activitatea cerebrala (E.E.G.), miscarile oculare si tonusul muscular. Exista 4 stari de constiinta distincte: 1. Somnul profund (delta) cand organismul se reface cel mai bine