Din nou la moda: bucataria de pe vremea bunicii
In urma cu o suta de ani erau nelipsite de pe mesele taranilor si ale orasenilor mai saraci. Apoi au fost transformate in cenusarese. Mancarurile din carne au pus la colt legumele si ierburile traditionale. Din fericire, un suflu ecologic innoitor reabiliteaza vechile soiuri, care apar din nou pe tarabele din piete, ademenindu-ne cu gustul si aromele lor. Napii, guliile, pastarnacul, dovleacul, topinamburul, susaiul si sparanghelul de padure cunosc, mai ales in lumea occidentala, o revenire spectaculoasa. Moda retro cuprinde si sectorul legumelor. Si cum in satele romanesti traditia e pastrata si in materie de bucatarie, am adunat pentru dvs. cateva retete pe care merita sa le incercati.
DOVLEACUL
Consumat tot mai rar, si atunci doar copt in cuptor sau transformat in placinta, dovleacul reprezenta in vechime baza alimentatiei de toamna a taranilor.
Compozitie chimica: bogat in fosfor, calciu si vitamina C. Semintele contin un ulei bun la gust si cu virtuti terapeutice.
Supa groasa de dovleac
Ingrediente: 1 kg dovleac curatat de coaja si seminte, 50 g untura sau untdelemn, 1 ceapa, 1 telina, 2-3 catei de usturoi, 2-3 morcovi, marar verde tocat, smantana dupa gust.
Mod de preparare: dovleacul se da pe razatoarea mare, se sareaza si se lasa 20 de minute sa se scurga. Separat, se calesc in grasime ceapa tocata si celelalte legume date pe razatoare, precum si mararul. Cateii de usturoi se lasa intregi. Se adauga apoi dovleacul, se lasa si el sa se caleasca putin. Se toarna deasupra apa fierbinte, cat sa acopere legumele de 2-3 degete si se lasa la foc mic pana ce devin moi. Se adauga smantana dupa gust.
Piure de dovleac cu sofran
Ingrediente: un dovleac de aprox. 1 kg, un pahar de supa de carne sau de apa fiarta cu concentrat de pui, un v