2009 a fost un an prost pentru americani. Atat de prost incat acum, aproape de sfarsitul lui, Statele Unite anunta peste 15 milioane de someri. Dintre acestia, mai mult de cinci milioane nu muncesc de mai mult de sase luni.
Ce s-a intamplat insa cu miliardarii care dovedeau candva ca visul american e mai important decat statul asistential? Potrivit ultimului top Forbes al celor mai bogati 400 de americani, si ei au saracit. Cu 300 de miliarde de dolari, mai exact.
Pierderile nu au fost tocmai proportionale. Desigur, daca un om obisnuit pierde o casa, un miliardar risca sa piarda zeci de etaje de birouri, iar cand un om de rand ramane fara locul de munca, miliardarul pierde o fabrica. Diferenta e evidenta. Cand stirile spun ca o companie inregistreaza piederi, inseamna de fapt ca mii de oameni raman pe drumuri.
In numai un an, averea totala a celor 400 de americani care apar in topul Forbes a scazut de la 1,57 de trilioane de dolari la 1,27 de trilioane. Averea totala a miliardarilor americani a scazut pentru a cincea oara din 1982, anul in care a aparut Forbes 400.
Cel mai mult a pierdut Warren Buffet, a carui avere a scazut cu 10 miliarde, in timp ce Bill Gates, cel mai bogat american si in 2009, are cu 7 miliarde mai putin in portofel. Primii 10 americani din top au pierdut impreuna 39,2 miliarde, avand cu 14% mai putin decat in urma cu 12 luni.
O alta cadere importanta in top este cea a lui mogulului de 92 de ani Kirk Kerkorian, unul dintre parintii Las Vegasului pe care il stim. Lantul sau de hoteluri si cazinouri MGM Mirage, care este a doua in lume in ceea ce priveste jocurile de noroc, i-a adus lui Kerkorian pierderi de 8,2 miliarde de dolari dupa ce actiunile au scazut cu 90% fata de octombrie 2007.
32 de mari oameni de afaceri nu si-au mai gasit un loc in top si in acest an, chiar daca p