I-a plăcut de mic să meşterească şi să repare obiecte stricate. Tatăl lui a fost cojocar, aşa că Ilie a fost învăţat încă din copilărie cu munca.
CITEŞTE ŞI:
Arad: Meseriile pe cale de dispariţie reînfloresc
Ilie Stepan este unul dintre cei mai vechi pantofari din oraş. Practică această meserie de o viaţă şi spune că dacă ar fi să o ia de la capăt, ar alege acelaşi drum. Îl cunoaşte tot oraşul pentru că lucrează bine, vorbeşte frumos cu clienţii şi a reuşit în decursul anilor să atragă simpatia multor arădeni. Când îi calci pragul atelierului, te întâmpină un mobilier vechi cu rafturi pline de pantofi, miros pregnant de clei, dar şi mulţi clienţi. Comenzile îi merg ca pe roate.
„Am avut de-a face, în cei peste 30 de ani de activitate, cu oameni din toate categoriile sociale. Mulţi vin cu pantofii distruşi în totalitate sau plini de noroi. Am învăţat însă să am răbdare şi să îi mulţumesc pe toţi. Meseria de pantofar mi-a adus întotdeuna satisfacţii, iar acum, în prag de criză, cred că noi suntem cei mai câştigaţi dintre meseriaşi. Oamenii nu mai au bani să-şi cumpere în fiecare lună câte-o pereche nouă de pantofi, aşa că îşi duc încălţările vechi la reparat”, a mărturisit Ilie Stepan.
Un pantofar simpatic
Pantofarul spune că pentru el, cel mai important lucru în viaţă e să-şi respecte cu stricteţe promisiunile făcute în faţa clienţilor. „Chiar dacă nu întotdeauna îmi iese o lucrare ca la carte, eu cred că e important să fii sincer cu clienţii tăi şi să-i respecţi. Numai în acest mod îţi poţi atrage simpatia tuturor”, a adăugat pantofarul arădean.Bărbatul a învăţat în decursul anilor multe secrete legate de calitatea pantofilor. El spune că în fiecare zi se loveşte de un lucru nou, cu toate că are atâta vechime în domeniu. Alături de soţia lui, Ilie transformă pantofii vechi într-o pereche aproape nouă şi de cali