După o carieră remarcabilă în arenele sportive, s-a dedicat formării viitorilor campioni. Profil
Născut. 12.octombrie 1970, Ineu.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Şcoala de Antrenori.
Familie. Căsătorit.
La început au fost halterele. Ionel Oprea avea 10 ani când a fost abordat de antrenorul emerit Gheorghe Biriş... pe stradă. A ridicat haltere timp de trei ani de zile, apoi a făcut pasul către lumea atletismului. Traian Magheru a fost cel care l-a descoperit. Ochiul versatului antrenor nu s-a înşelat, şi-a dat rapid seama că avea în faţă un viitor campion şi i-a propus să vină sub comanda sa.
”M-a urmărit la un concurs al liceelor, care s-a desfăşurat pe terenul de sport al actualului Colegiu „Moise Nicoară”. Domnul Magheru a apreciat că am calităţile necesare ca să devin sportiv de performanţă”, a povestit Oprea.
A dominat România
Domeniul ales, în care s-a remarcat repede, a fost cel al aruncării discului. Prima performanţă majoră a sosit când evolua la categoria juniorilor II, în anul 1986. Avea să devină campion naţional. A deţinut supremaţia până în 1992, când a terminat-o cu junioratul şi a trecut la competiţiile seniorilor. Până să ajungă în rândurile celor mari, a reuşit să se afirme şi în competiţiile mari organizate pe ”Bătrânul Continent”. În 1989, a fost medaliat cu argint la Campionatul European. Vitrina de trofee a lui Ionel Oprea include titluri de campion naţional, campion balcanic, victorie în Cupa Europei, şi o finală de Campionat European la Munchen, în 2002.
Cariera şi-a petrecut-o la Clubul Sportiv Şcolar Gloria Arad, apoi a trecut la Dinamo Bucureşti. A revenit în Arad, la Constructorul, luând hotărârea să ia o pauză. După câţiva ani, s-a reactivat şi a apărat culorile Clubului Sportiv Municipal. Ulterior, s-a retras din activitate