Mâncaţi din farfurii mici, creaţi-vă un program de rutină şi excludeţi, pe cât posibil, prăjelile şi dulciurile din alimentaţie. Sursa: Hepta
Când sunteţi la masă, nu vă lăsaţi organismul să decidă dacă v-aţi săturat. Senzaţia de saţietate nu se instalează în timp ce mâncaţi, ci la câteva minute după ce aţi terminat masa. Fiţi conştienţi de asta şi impuneţi-vă singuri limite.
Cantitatea de alimente pe care o veţi consuma la o masă este bine să fie stabilită dinainte. În momentul în care începeţi să puneţi în farfurie, fiţi zgârciţi.
Fructe sau cereale între mese
Tendinţa celor mai mulţi oameni este aceea de a mânca tot ce se află pe un platou. Pofta de mâncare poate să apară însă la scurt timp după masă. Asta înseamnă că riscaţi să adunaţi calorii peste calorii. „Nevoia de a mânca poate apărea, fără să vă fie foame, doar dacă mirosiţi sau vedeţi o mâncare”, spune spune nutriţionista Luiza Pârvu.
Cel mai bine este să vă creaţi un program de rutină, cu trei mese pe zi şi gustări cu fructe sau cereale între mese. În acest fel, organismul „va cere” de mâncare la ore fixe şi nu veţi risca să vă hrăniţi necontrolat.
Cinci reguli de aur
1. Batoane proteice, dimineaţa. Batoanele proteice vă vor da un plus de energie, dar ele nu sunt un substitut pentru cei care vor să slăbească. Le puteţi consuma rapid, înainte de a ieşi din casă sau în timp ce sunteţi pe drum. Au o compoziţie bogată în proteine, lipide, vitamine, minerale.
2. La prânz, aperitiv şi felul doi. La masa de prânz, luaţi un mic aperitiv şi felul doi. Pentru acesta din urmă folosiţi boluri micuţe. Persoanele care mănâncă cereale din farfurii mari ajung să consume cu aproximativ 20% mai mult. „Farfuriile mici vă ajută să nu mâncaţi până la saturaţie”, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Este recomandat s