Micii producători din zone viticole renumite se plâng că anul acesta vor rămâne cu vinul în beci. Anul acesta, producţia de struguri a fost bună, însă vinul de casă făcut în zone viticole precum cele din Drăgăşani, Odobeşti, Panciu sau Jidvei nu prea mai au căutare. CLICK AICI PENTU FOTOTGALERIE! „Lumea nu mai are bani!”, ridică din umeri un bătrân din Prundeni, un sat aflat la câţiva kilometri de Drăgăşani. În speranţa că vor salva totuşi ceva din recolta bogată de anul acesta, localnicii au scos la poartă sticle de vin şi au atârnat coşuri cu struguri în copaci.
Marfa bună ar trebui să fie suficientă reclamă ca muşteriii să se oprească din drum. Vânzătorii sunt oameni trecuţi de 70 de ani. Aşa-şi petrec timpul: de-o parte şi de alta a Drumului Naţional 64, aşteptând clienţi.
Ultima generaţie de podgoreni
Gheorghe Buzatu (76 de ani) stă cât e ziua de lungă la şosea, doar-doar mai strânge un ban să-l pună deoparte. „Noi, bătrânii, ţinem pământul, iar cu banii agonisiţi abia dacă trăim de azi pe mâine. Un litru de vin din viţă altoită, nobilă, se vinde cu 4 lei, iar kilogramul de struguri cu un leu. Nici aşa nu avem cui să dăm, când o zi de muncă la vie este 40 de lei, plus mâncarea şi băutura pe care trebuie să le dai omului”, explică bărbatul.
Bătrânii se plâng că nu strâng din vânzarea la poartă nici banii pentru înmormântare. „Eu stau de-o săptămână, de dimineaţa până seara, pe marginea drumului, şi am vândut doar o stică cu vin. Nu facem nici bani pentru înmormântare din munca noastră”, povesteşte Ana Antonie (73 de ani).
Maria Ceauşu (70 de ani) îşi aminteşte de vremurile de-altădată: „Când eram copil, veneau negustorii, gustau vinul din butii şi, dacă le plăcea, se tocmeau şi-l cumpărau. Iar cu banii de pe vin ne trimiteau pe noi la şcoală. Acum, soiurile noastre nobile, de Fetească, Sauvig