Milioane de oameni se zvarcolesc noaptea in pat incercand, zadarnic, sa adoarma.
Conform unui sondaj recent (Forsa), fiecare a doua femeie si fiecare al patrulea barbat au probleme cu somnul. Majoritatea celor chestionati au declarat ca pricina insomniei e stresul, urmat indeaproape de problemele familiale si de cele legate de sanatate. Ca sa aflam ce se poate face contra noptilor albe, am apelat la un interviu preluat din presa engleza. In Occident a aparut o noua ramura medicala - somnologia, preocupata exclusiv de problemele legate de insomnii.
Dr. Michael Crowe
"Raul e de natura psihica"
- Fiecare om are, cateodata, probleme cu somnul. Cand e cazul sa ne adresam unui medic?
- Cand insomniile se instaleaza noapte de noapte si dureaza mai mult de patru saptamani. Din pacate, in majoritatea tarilor europene, tratamentele contra insomniei se afla abia la inceput, asa ca uneori dureaza ani de zile pana cand un insomniac poate fi vindecat. In principiu, cine are probleme ar trebui sa se adreseze unui somnolog. In absenta lui, cei in cauza pot fi tratati de neurologi, psihiatri si psihologi.
- In spatele tulburarilor de somn se afla probleme psihice?
- Exista 82 de diagnostice diferite pentru insomnie, ale caror cauze sunt diferite. Sforaitul, de pilda, poate fi la fel de nociv pentru somn ca si o depresie. Dar la majoritatea pacientilor, raul e de natura psihica: probleme la locul de munca, un divort, moartea cuiva apropiat. Tipic pentru aceste situatii e faptul ca desi, cu vremea, cauzele se estompeaza, tulburarile de somn persista.
- De ce este somnul suficient atat de important pentru sanatate?
- Somnul este un proces activ, care ne guverneaza sanatatea si personalitatea. Somnul ne face frumosi, destepti si ne garanteaza succesul. Stim cu totii ca dupa o noapt