Mulahii sunt imaginea consacrată a republicii islamice, dar puterea este în mâinile Pasdaran, forţa din spatele programului nuclear. Sursa: AFP
Pasdaran sau „gărzile revoluţionare”, numele după care sunt cunoscuţi în Occident, pot transforma în realitate spaimele cele mai adânci ale SUA şi Europei, pentru că sunt cei care ar putea instala la Teheran un regim militar. „Este tocmai spre ceea ce se îndreaptă Iranul, dacă Statelor Unite li s-a părut un coşmar Iranul condus de mullahi, ei bine, Iranul condus de forţe paramilitare ar fi imposibil de controlat”, avertizează analistul iranian Masjid Rezaie.
Pasdaran au în custodie atât programul nuclear iranian, cât şi programul şi testarea de rachete balistice, inclusiv cele lansate recent. În ultimii ani, gărzile revoluţionare au început să se afirme tot mai puternic pe scena politică internă, iar prea puţini în Occident au sesizat fenomenul, prea prinşi de descrierea în alb şi negru a Iranului: băieţii răi - mullahii şi băieţii buni - disidenţii.
În numele tatălui
Imediat după declanşarea revoluţiei islamice în 1979, ayatollahul Khomeini a simţit că este nevoie de un corp de elită, loial idealurilor revoluţiei, oameni tineri care să nu fi avut nimic de-a face cu regimul şahului Pahlavi, adevăraţi gardieni ai noii revoluţii islamice. De altfel, până astăzi, membrii gărzilor revoluţionare se consideră adevăraţii păstrători ai idealurilor părintelui revoluţiei islamice, ayatollahul Khomeini.
Nu de puţine ori, dinspre cercurile Pasdaran se aud acuze la adresa mullahilor, care au fost alături de Khomeini şi au pus bazele Republicii Islamice că au trădat idealurile şi au deturnat revoluţia. În viziunea ayatollahului Khomeini, Pasdaran erau cei care trebuiau să asigure noua ordine atât în interior, cât şi apărarea în faţa ameninţărilor din exterior, pentru că ayato