Două procente din populația globului are vitiligo, o boală care se manifestă prin apariția unor pete de culoare albă la nivelul mâinilor, picioarelor, brațelor și feţei. În cazul persoanelor predispuse, poluanţii, expunerea la soare şi stresul pot juca un rol important în apariţia afecţiunii. În prezent, nu se cunoaște cauza exactă a apariției acestor pete. Mulți doctori susţin însă că vitiligo apare în urma unui răspuns autoimun al organismului, mai exact, este o reacție a sistemului imunitar împotriva propriilor organe și țesuturi.
În cazul acestei boli, este vorba de celulele pigmentare, numite melanocite, pe care sistemul imunitar le percepe drept corpuri străine și le atacă.
Punctele albe, primul semn
În general, persoanele care au cazuri de vitiligo în familie ar trebui să evite stresul și expunerea excesivă la soare, deoarece sunt doi dintre factorii declanșatori ai bolii.
Nu există o anumită simptomatologie care să anunțe apariția ei, dar cel mai adesea se manifestă sub forma unor mici puncte de culoare albă pe piele. Acestea apar îndeosebi în acele părți ale corpului care sunt expuse în permanență razelor solare: mâini, picioare și față.
Afectarea tiroidei, o posibilă cauză
Diagnosticul de vitiligo se stabileşte în urma unor analize medicale. Scopul lor este de a depista unele probleme de sănătate care pot fi asociate cu vitiligo.
Astfel, se vor face teste de sânge pentru a se verifica nivelul hormonilor tiroidieni, deoarece, în multe cazuri, persoanele care au această afecţiune au probleme și cu tiroida.
În cazul pacienților la care vitiligo se localizează pe față, și îndeosebi sub ochi, se va examina şi uveea, o membrană vascularizată care hrănește ochiul.
Totodată, se mai poate realiza un test pentru depistarea anticorpilor, c