Gutui aromate, struguri şi mere, cultivate cu pasiune, îi aşteaptă pe timişoreni la Târgul Produselor Bănăţene. Marii cultivatori din vest s-au adunat la Muzeul Satului. Până duminică, ei îşi etalează munca pe care au depus-o în cursul acestui an. Astfel că, zeci de soiuri de fructe şi legume cultivate în Banat sunt gata să umple „şpaisurile” timişorencelor.
Luptă cu piaţa externă
Producătorii încearcă să îi convingă pe timişoreni că roşiile, ardeii şi merele autohtone sunt mai bune decât cele găsite la supermarket. „Luptăm din greu cu cei care aduc fructe din Ungaria, dar anul acesta, deşi avem recolte bogate, vânzările merg greu”, a spus cultivatorul Vasile Mustaţă.
„Noi vindem merele cu 2,5 lei kilogramul, iar la supermarket kilogramul ajunge la 4 lei. În ciuda preţului, tinerii nu sunt obişnuiţi să vină la piaţă”, spune cultivatorul.
Cultivatorii donează legumele
Producătorii bănăţeni se bucură de un an roditor, dar clienţii preferă marile magazine, în locul pieţelor. Concurenţa importatorilor le dă mari bătăi de cap, chiar şi celor mai experimentaţi dintre cultivatori.
„Am reuşit să umplem cu fructele noastre coşurile timişorenilor, dar tot avem probleme cu desfacerea”, a explicat pomicultorul Deian Mitrovici. „Am donat zeci de kilograme de conopidă Casei Copiilor, pentru că nu aveam unde să ne mai vindem produsele”, a explicat Vasile Mustaţă.
Debaraua se umple cu minimum 50 de lei
Gospodinele aflate în căutarea proviziilor de iarnă şi-au umplut plasele de legume şi fructe. „Am cumpărat castraveciori, cartofi, varză şi conopidă. Am cheltuit pentru toate proviziile aproape 50 de lei”, a declarat timişoreanca Atalia Oniţiu.
Strategii de aprovizio