Nu toată lumea visează la vacanţe relaxante, pe insule exotice. Amatorii de senzaţii tari gustă, mai degrabă, aventura. Pentru ei, un concediu trebuie să aibă ingrediente greu de digerat pentru omul obişnuit: escaladarea unui munte înzăpezit, scufundările la mare adâncime, excursii la pol ori un safari în deşert. Turiştii care au trăit astfel de experienţe au alcătuit, pe site-ul www.extremeplacesonearth.com, topul locurilor extreme din întreaga lume.
Locul 1 - Deşertul Lut, Iran
Îţi arde pielea
Sateliţii NASA au dezvăluit recent că nu Valea Morţii, din California, SUA, e cel mai fierbinte loc de pe planetă - cu o temperatură maximă de 57 de grade pe timpul verii -, ci deşertul Lut, din Iran, unde s-au înregistrat nu mai puţin de 71 de grade Celsius! Cu o suprafaţă de 480 km2, deşertul Lut e cunoscut şi sub numele de “Grâul ars”.
Locul 2 - Muntele Chimborazo, Ecuador
Cel mai înalt vârf
Distanţa de la centrul Pămânului până la vârful muntelui Chimborazo (6.130 de metri deasupra nivelului mării), din Ecuador, e mai mare decât cea dintre centru şi Vârful Everest, înalt de 8.848 metri. Acest lucru e posibil pentru că Terra este aplatizată la poli, astfel că distanţa dintre centrul Pământului şi un punct de la suprafaţă scade pe măsură ce te deplasezi de la Ecuator spre cei doi poli.
Locul 3- Tristan de Cunha, Anglia
Cea mai îndepărtată insulă locuită
Tristan de Cunha, o insulă minusculă din sudul Oceanului Atlantic, nu are aeroport. Aici trăiesc doar 272 de locuitori, care trebuie să se încumete la o călătorie de câteva săptămâni cu vaporul dacă vor să părăsească insula, deoarece aceasta se află la nu mai puţin de 3.219 km de cel mai apropiat continent sau insulă locuită.
Locul 4 - Cascada Îngerilor, Venezuela
Cea mai înaltă cascadă
Cascada Îngerilor din Venezuela fascinează mii de t