Cifra de afaceri a podgoriei poetului Mircea Dinescu din judeţul Dolj a depăşit, anul trecut, 400.000 de euro, iar pentru acest an este estimată o producţie de 100.000 de sticle de vin. Povestea vinului din Portul Cetate „începe cu un deal împădurit cu viţă de vie, deasupra căruia soarele se plimbă de mână cu briza Dunării şi se încheie cu mărturia acelui prieten care, după ce a băut seara două pahare, s-a trezit dimineaţa mai frumos şi mai deştept“. Aşa î�
Cifra de afaceri a podgoriei poetului Mircea Dinescu din judeţul Dolj a depăşit, anul trecut, 400.000 de euro, iar pentru acest an este estimată o producţie de 100.000 de sticle de vin.
Povestea vinului din Portul Cetate „începe cu un deal împădurit cu viţă de vie, deasupra căruia soarele se plimbă de mână cu briza Dunării şi se încheie cu mărturia acelui prieten care, după ce a băut seara două pahare, s-a trezit dimineaţa mai frumos şi mai deştept“. Aşa îşi descrie Mircea Dinescu hobby-ul de care s-a apucat în 2002 şi pe care l-a transformat în afacere abia în 2009.
De la câteva vedre de vin, Mircea Dinescu a ajuns la o producţie de 100.000 de sticle în acest an, iar pentru următorii doi, obiectivul e mai mult decât grandios: 600.000 de flacoane. Via, care a aparţinut boierilor Bibescu, şi o investiţie consistentă îi pot susţine ambiţiile. „La anul, ori fac bani, ori fug la bulgari“, glumeşte Dinescu. Poetul deţine 50 de hectare de teren la Galicea Mare şi alte 50 la Cetate: cea mai mare suprafaţă viticolă a Olteniei, după Segarcea. În prezent, produce opt soiuri de vin, dar de la anul vor fi 12. Se mândreşte mult cu Feteasca Neagră, (care are 14,5% alcool) şi cu Tămâioasa Românească. O sticlă de vin costă circa 25 de lei.
Fonduri de 1,25 mil. euro de la UE
Ca să ajungă la nivelul actual, via lui Dinescu, primită în concesiune pe o jumătate de veac, a consumat o avere. „Mi-am vându