Pentru că tot mai puţini copii sunt hrăniţi la sân, mamele au fost chemate să ia atitudine. Sursa: Codrin Prisecaru
La inţiativa Fundaţiei Quintessence, din Canada, ieri, la ora 11.00, în 300 de locuri din întreaga lume mămicile au luat atitudine cu privire la „dreptul de a alăpta în public” şi s-au întrecut pentru recordul mondial.
Mămicile din România au vrut să participe şi ele la întrecerea pentru stabilirea recordului mondial la numărul de mame care alăptează în acelaşi timp şi şi-au dat întâlnire în Parcul Titan, din Capitală.
Chiar dacă a plouat şi vremea a fost destul de rece, într-unul dintre foişoarele parcului s-au strâns în jur de zece mămici. Despre alăptatul în public, acestea au spus că, de multe ori, li s-a întâmplat să se lovească de prejudecăţile unora.
„În cultura noastră se pune accent pe latura sexuală a sânilor şi simţim disconfort atunci când hrănim copilul prin alăptare”, a explicat organizatoare evenimentului, Roxana Duduş şi iniţiatoarea clubului „Mami, alăptează-mă!”.
În România, doar 16% dintre bebeluşi sunt hrăniţi corect
Organizatorii au spus că evenimentul, pe lângă stabilirea recordului, îşi doreşte să promoveze şi să sprijine în ţara noastră alăptarea la sân. „Sondajele realizate de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în ţara noastră, doar 16% dintre copiii cu vârsta de până la 5 luni au fost hrăniţi exclusiv de la sân, aşa cum este normal. Procentul de copii alăptaţi devine tot mai mic pentru că, în România, nu există consiliere în acest domeniu şi pentru că mamele nu sunt informate”, a mai precizat Roxana Duduş.
Mămicile au spus că laptele de la sân este digerat mult mai repede decât celelalte alimente care li se administrează bebeluşilor. „Din această cauză, e un lucru normal să i se facă foame foarte repede. Cred că nimănu