Când grijile te copleşesc, iar depresia bate la uşă, e bine de ştiut că există remedii la fel de eficiente ca Prozacul. Şi fără efecte secundare. De la o porţie de salată până la o plimbare în parc, remedii la care nu te-ai gândi te pot face să zâmbeşti din nou.
Supraîncărcat de stres, cu tot mai multe obligaţii la birou, tot mai încurcat cu banii, tot mai apăsat de rate şi cu tot mai puţin timp în care să facă ceea ce-i place. Nu cunosc cele mai recente date ştiinţifice, dar acesta ar fi portretul-robot al celor mai mulţi dintre oamenii cu care interacţionez în fiecare zi. Şi nu neapărat pentru că traversăm - nu-i aşa? - o perioadă de recesiune economică, ci pentru că acesta este ritmul impus de ultimii ani. În aceste condiţii, 14% din populaţia de pe glob, indiferent de nivelul economic şi de dezvoltare, suferă de probleme mintale mai mult sau mai puţin grave.
Un neiniţiat nu poate face diferenţa între simplul picaj în "butoiul cu melancolie" şi depresia clinică. Directorul organizaţiei britanice Mind, Paul Farmer, a explicat, pentru The Times, că dacă starea proastă durează mai mult de două săptămâni se poate vorbi despre o depresie moderată. În acest moment este esenţială intervenţia unui profesionist. Dacă efectele întârzie să apară, e nevoie de tratament medicamentos. Totuşi, cele mai simple metode de a îmbunătăţi o stare de spirit sunt la îndemâna oricui, scrie The Times.
Lumina naturală
Toamna şi iarna, zilele însorite trebuie întrebuinţate la maxim. Pentru că sunt tot mai rare, pentru că absenţa soarelui nu este benefică pentru psihic şi pentru că riscul de arsuri solare este minim (cu condiţia să nu faci plajă pe pârtia de schi). Vremea blândă are numai efecte pozitive asupra stării de spirit, lucru certificat de psihologii de la Universitatea din Michigan. Psihologul Paul Keller crede chiar că a descoperit temp