BAE Systems a respins o intelegere amiabila in schimbul a 330 de milioane de euro, inaintata de organismul britanic anti-coruptie pentru a pune punct unei anchete vizand presupuse acte de coruptie comise de grupul de armament in strainatate, relateaza presa britanica, citata de AFP.
"Directorii BAE Systems au respins o intelegere amiabila in valoare de 300 milioane lire sterline, inaintata de Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie, dupa ce conducerea companiei a fost consiliata ca s-ar putea expune la actiuni civile in justitie pentru utilizarea nepotrivita a fondurilor actionarilor", sustine Sunday Times.
Potrivit Sunday Telegraph, Serious Fraud Office (SFO) ar fi evocat o amenda de 200 - 300 de milioane de lire, departe de suma pe care grupul britanic ar fi fost pregatit sa o plateasca - circa 20 de milioane de lire.
BAE Systems s-a aflat in centrul unui scandal si in Romania, in urma achizitionarii, de catre statul roman, a doua fregate, Regele Ferdinand şi Regina Maria, in 2003, sub guvernarea Adrian Nastase, in schimbul a 116 milioane lire sterline.
Recent, Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că a fost întreruptă investigaţia declanşată faţă de persoanele suspectate în derularea contractelor privind vânzarea de către instituţii britanice către România, rezervându-şi dreptul de a redeschide cazul, potrivit Mediafax.
SFO a cerut procurorului general urmarirea BAE pentru coruptie
SFO anuntase joi ca i-a cerut procurorului general sa "urmareasca BAE Systems in legatura cu fapte de coruptie comise in strainatate". Decizia vine dupa o lunga ancheta asupra activitatilor grupului in Africa si in Europa de Est.
De atunci, grupul de armament s-a angajat in negocieri dificile cu SFO, pentru a evita un proces lung, al carui rezultat este i