Probabil că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi familiarizaţi cu celulele fotovoltaice. De data acesta nu este vorba doar despre calculatorul de buzunar sau ceasul de la mână. Producţia de energie electrică sau termică solară este un business extraordinar, o afacere de vis. Sursa: Reuters
În Spania, Germania, Austria, Cehia sau chiar în Bulgaria. În lumea civilizată, producerea de energie regenerabilă nu mai este doar o soluţie mai ieftină şi mai etică, ci tinde să devină un business extins. Deja, la nivel european, se poate vorbi despre o perioadă de post-boom, afacerile cu energie solară aflându-se în perioada de aşezare după câţiva ani de dezvoltare explozivă.
O poveste specific românească: la ceilalţi se termină, la noi nici nu a început. Guvernul României blochează un întreg sector economic prin simplul fapt că nu face nimic, totul pe aceleaşi considerente politicianiste.
Start ratat
Directiva europeană cunoscută sub sintagma „20/20/20” a dat startul afacerilor solare. Până în 2020, UE trebuie să-şi reducă cu 20% emisiile de noxe şi să producă 20% din totalul energiei din surse regenerabile. Se întâmpla în 2005 şi, de atunci, Uniunea dă bani pentru proiecte „verzi”.
În octombrie 2008, autorităţile româneşti au produs, la rândul lor, Legea 220, care ar trebui să reglementeze lucrurile în domeniu. Ministerul Mediului, prin Adminstraţia Fondului de Mediu (AFM), a lansat programul „Casa Verde” cam în acelaşi timp, încercând subvenţionarea in vestiţiilor în energie regenerabilă.
La sfârşitul lunii septembrie, nu există încă normele de aplicare a Legii 220, deci aceasta este nefuncţională, s-a renunţat la proiectul „Casa verde” şi încă să lucrează la un ghid al aplicantului pentru finanţarea proiectelor respective.
Pe culoare se vorbeşte că fostul ministru PSD al mediului, Nico