În acest weekend, pieţele au fost pline de gospodine care optează pentru conservele din legume crescute natural, mai scumpe, dar mai sănătoase Forfotă mare în pieţele agroalimentare din Vâlcea azi-dimineaţă. Gospodinele preferă să se aprovizioneze pentru iarnă cu legume cumpărate din piaţă, considerând că produsele din magazine, deşi sunt mai ieftine, nu au un gust la fel de bun. „Înainte de a mă apuca de pregătirea conservelor pentru iarnă, am făcut un tur al oraşului şi am luat pulsul ofertelor ca să văd unde sunt cele mai rentabile legume ca preţ. Am ajuns la concluzia că cel mai bine este să cumpăr totul din piaţă, de la ţărani, cu care mai şi pot să negociez dacă iau o cantitate mai mare”, a povestit Elena Mitrache, o gospodină din Râmnicu Vâlcea.
Fiecare gospodină are reţeta ei de zacuscă
Pentru a prepara 15 borcane de zacuscă este nevoie de cinci kilograme de vinete, cinci de ardei gogoşar, două de ceapă, un litru de ulei, un kilogram de morcovi şi mirodenii. „O porţie de zacuscă bio din care îmi ies 15 borcane mici, preparată de mine, acasă, mă costă în jur de 200 de lei, dar este foarte gustoasă şi sănătoasă în comparaţie cu cea care se se găseşte la supermarket”, a povestit Maria Grigoroiu, din Râmnicu Vâlcea.
Cu toate că preţul unui borcan cu zacuscă luat din magazin variază între 3 şi 5 lei, majoritatea gospodinelor preferă să prepare acasă delicioasa salată pentru iarnă.
În Piaţa Centrală din Râmnicu Vâlcea un kilogram de ardei gogoşar costă 2,5 lei, unul de vinete nu depăşeşte 1,5 lei, iar roşiile se vând cu 2,5 lei kilogramul.
„Vânzările merg destul de bine, numai că oamenii nu mai cumpără în cantităţi foarte mari, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. Cei mai mulţi se limitează şi fac economie, pentru că toată lumea este speriată de criza asta”, a povestit nea Ion Popescu, unul dintre vânzătorii de leg