Schimbările produse de apariţia unui al doilea copil în familie pot fi greu de acceptat pentru primul venit. Însă părinţii îl pot pregăti pe frăţiorul mai mare pentru această etapă din viaţa lui, astfel încât lucrurile să fie mai uşoare pentru toată lumea. Copiii se simt brusc invizibili după apariţia unui nou membru în familie. Părinţii risipesc oricum multă energie cu pregătirea pentru noul venit, iar după naştere mare parte din atenţia lor se concentrează pe împlinirea nevoilor sale.
Gelozia este o reacţie comună fraţilor mai mari. Dacă vorbiţi despre sarcină în termeni pe înţelesul copiilor şi faceţi câteva aranjamente, puteţi evita frustrările, notează site-ul kidshealth.org.
În timpul sarcinii
Nu există un moment „perfect“ pentru a-i spune unui copil că va avea un frate sau o soră. Când îi vorbiţi despre sarcină, luaţi în considerare nivelul său de maturitate. Preşcolarii de exemplu nu înţeleg conceptul de „timp“, aşa că pentru ei nu va însemna mare lucru dacă le spuneţi că bebeluşul va veni în câteva luni.
Mai pe înţelesul lor este să le explicaţi că frăţiorul va apărea într-un anume sezon, de exemplu iarna, când este frig afară. Dacă nu ştiţi câte detalii să daţi, lăsaţi-vă ghidaţi de întrebările lor. Un copil de patru ani ar putea întreba de unde vin bebeluşii.
Probabil va fi suficient să-i spuneţi că bebeluşul vine din uter, care e o „cămăruţă“ în burtica mamei. Dacă va dori să ştie mai multe, copilul va întreba. Puteţi, de asemenea, întreprinde câteva activităţi care să-i crească interesul pentru copilul încă nenăscut.
Arătaţi-i fotografii de când era bebeluş, citiţi-i cărţi despre naştere, dar numai dacă sunt potrivite pentru vârsta lui, vizitaţi prieteni care au bebeluşi, faceţi împreună pachetul cu cele necesare pentru perioada în care veţi fi în spital, implicaţi-l în