Camerele video din autobuzele londoneze ar putea depista un infractor înainte ca acesta să acţioneze. Suntem tot mai aproape de scenariile din filmele science-fiction. Testat deja în condiţii de laborator, sistemul este capabil să identifice comportamentul cu potenţial infracţional din autobuze. Ce-l face inovativ este faptul că transmite imagini către centrele de observaţie, de unde persoanele autorizate pot interveni în timp real.
Echipa de la Queens University Belfast consideră că software-ul va avea un impact semnificativ asupra infracţionalităţii în mijloacele de transport în comun, arată BBC .
Deşi mare parte a proiectului este încă la nivel teoretic, cercetătorii de la nou-înfiinţatul „Centru pentru Tehnologii Informaţionale Sigure“ (CSIT) din cadrul universităţii sunt optimişti şi consideră că în cinci ani acest software va putea descrie profilul fiecărui călător în momentul în care se urcă în autobuz.
„Dacă supraveghetorii ar putea comunica direct cu atacatorii pentru a le spune că sunt ţinuţi sub observaţie, efectul asupra lor ar fi marcant“, a explicat doctorul Paul Miller, şeful proiectului de cercetare.
Sistemul ar putea compara datele de identificare ale respectivelor persoane cu alte date mai generale despre zona în care se află autobuzul, ora şi rata criminalităţii din trecut.
Recunoaşterea comportamentului
După ce examinează şi sortează aceste informaţii, sistemul ar putea indica dacă o persoană este pe cale să comită o infracţiune, abia în acel moment trimiţând imagini în direct supraveghetorilor de la centru. CCTV (camere video cu circuit intern) aflate acum în mijloacele de transport în comun nu sunt eficiente, consideră Miller.
„Impactul lor asupra comportamentului antisocial şi asupra infracţionalităţii este neglijabil – atacurile în autobuze sunt