Un congres internaţional cu teme precum sexualitate, sexism şi heavy-metal, organizat de o universitate de renume, ar fi de-a dreptul imposibil în Estul nostru îngust. Şi, totuşi, Universitatea de Muzică şi Dans din Koln, cea mai mare instituţie de profil a Germaniei, dedică trei zile acestei teme, iar lucrările se vor prelungi în sala de spectacol. Printre invitaţi, Angela Gossow (Arch Enemy), Sabina Classen (Holy Moses), Doro Pesch, Britta Görtz (Cripper), dar şi sibianca Maria Grajdian.
Astăzi, metal-ul este un gen făcut de bărbaţi şi femei deopotrivă. În ciuda acestui fapt, diferenţele dintre sexe sunt mai mult decât vizibile. Rolul sexelor şi stereotipiile din cultura heavy-metal vor constitui temele centrale ale Congresului Internaţional "Heavy Metal and Gender", organizat de Universitatea de Muzică şi Dans din Koln. Între 8 şi 10 octombrie, specialişti, dar şi muzicieni şi chiar fani vor analiza subiectul din perspective diverse. Iar punctele de vedere vor fi dintre cele mai diferite, dat fiind că în cele patru decenii de existenţă metal-ul s-a răspândit pe glob, şi-a creat o mulţime de subgenuri, s-a îmbinat cu specificul şi culturile locale. Manifestarea din Koln va fi o premieră atât pentru Germania (prima conferinţă dedicată heavy metal-ului), dar şi pe plan mondial, conectând muzica şi bătălia sexelor.
Workshop cu Angela Gossow (Arch Enemy)
În programul primei zile se regăsesc teme generoase: "Metalul şi figurile masculine", cu Ozzy Osbourne ales drept personalitate reprezentativă pentru "Începuturile metalului şi relaţiile dintre sexe". Alice Cooper este o altă imagine-simbol analizată, la fel şi "Monstrul masculine". Anii '80 şi '90 sunt dominaţi, conform selecţiei de teme, de "Provocarea adusă masculinităţii". "Extrem, agresiv, feminin" este tema aleasă de Angela Gossow pentru un workshop de 90 de minute, iar seara se î