Apa din sursa subterană care alimentează municipiul Slobozia, staţiunea Amara şi patru comune din judeţul Ialomiţa are o concentraţie de fier mai mare decât maximele admise în normele de sănătate publică. Concentraţia de plumb din apă este şi ea foarte mare, la ieşirea din staţia de tratare a apei fiind de 9,6 mg/l faţă de maximul admis de 10 mg/l!
Apa furnizată în unităţile de învăţământ din municipiu, centrele de plasament şi Spitalul Judeţean de Urgenţă nu întruneşte condiţiile de potabilitate, potrivit Urban Slobozia, societate de gospodărire comunală.
„Primele probe s-au luat înainte de începerea anului şcolar, am repetat apoi analizele şi am constatat că în 26 dintre cele 28 de puncte de unde am prelevat apă se înregistrează depăşiri chiar şi de cinci ori la fier“, a anunţat Valentin Cilibeanu, directorul societăţii.
Clorul a distrus ţevile
Apa livrată populaţiei este extrasă prin puţuri amplasate chiar lângă combinatul chimic Amonil. Buletinele de analiză ale apei indică depăşiri constante ale concentraţiilor maxime admise la amoniu, fier, mangan şi sodiu.
Pentru a elimina amoniul, cantităţile de clor pentru tratare au crescut de cinci ori, dar aceasta a dus la afectarea celor 42 de kilometri de conducte de metal prin care apa ajunge la robinete.
„Din cauza ţevilor metalice apar depăşiri la concentraţia de fier. Când vom schimba ţevile, vom scăpa şi de apa roşiatică şi cu miros de rugină“, a declarat primarul Gabi Ionaşcu.
Edilul este cercetat penal pentru că a aprobat cheltuirea a peste 3 milioane de euro pentru sursa de apă subterană care aduce la suprafaţă apă nepotabilă.
Studiile medicale arată că fierul în exces poate avea efecte grave asupra persoanelor cu afecţiuni hepatice, iar plumbul în exces creşte riscul de cataractă.
Am