Anticariatele au ajuns la limita de subzistenţă din cauza dezinteresului pentru cărţi. Patronii anticariatelor spun că, dacă n-ar avea o pasiune pentru cărţi, ar desfiinţa imediat magazinele pe motiv că profiturile nu sunt decente. Anticariatele din Satu Mare se află la limita de subzistenţă, proprietarii acestora fiind de părere că lucrurile se vor înrăutăţi. Din perspectiva lor, principala cauză a acestui fenomen ţine de faptul că sătmărenii nu iubesc lectura, zilele generaţiei consumatoare de cultură fiind numărate.
Cel mai vechi anticariat din Satu Mare, situat pe strada Ioan Slavici, a cărui patron şi vânzător este Szabo Karoly, se deschide odată cu venirea toamnei, când şi puţinii elevi iubitori de carte se interesează de o achiziţie ieftină. „Cumpăr cărţile de la oameni nevoiaşi sau grăbiţi să se mute în alte oraşe. Sunt zile în care nu trece nimeni pe la noi: când plouă, când ninge şi în special toată vara. De multe ori închidem magazinul câte o lună. Problema este că sătmărenii nu citesc“, subliniază Szabo Karoly.
Anticarii nu trăiesc din vânzări
Preţul unei cărţi de anticariat este cuprins între 2 şi 8 lei. Chiar dacă un magazin de acest gen cuprinde în jur de 4.000 de cărţi, sătmărenii sunt dezinteresaţi de titlurile de pe rafturi. „Am încercat şi la bibliotecile din judeţ, dar n-au bani sau au fost închise din lipsă de personal. Te mai miri de analfabeţi. Am fost inginer, dar m-am lăsat din pasiune pentru cărţi. Dacă n-ar fi pasiunea sau magazinul nu ar fi în propria casă, l-aş închide“, a conchis Szabo Karoly. Anticarii evidenţiază faptul că înfiinţarea unui SRL este neprofitabilă, aceştia practicând comerţul ca persoane fizice autorizate.
„Dezinteresul faţă de lectură începe din şcoli. Cartea nu este promovată. La acestea se adaugă tentaţiile momentului“, spune Felician Pop, scriitor. De cealaltă parte, elevii