Materialismul si fundamentalismul religios reprezinta cele doua principale "stari patologice periculoase" care ameninta Africa, a declarat duminica Papa Benedict al XVI-lea, la messa de deschidere a sinodului pentru Africa, in fata a peste 200 de episcopi de pe continent, relateaza AFP.
"Africa reprezinta un imens plaman spiritual pentru o umanitate care se confrunta cu o criza de credinta si de speranta", dar acest "plaman" este atacat de doua "stari patologice periculoase", a afirmat Papa.
In primul rand, este vorba despre "materialism, combinat cu gandirea relativista si nihilista", care, potrivit lui, a fost exportat aici de civilizatia occidentala. Din acest punct de vedere, a continuat Benedict al XV-lea, "colonialismul, incheiat pe plan politic, nu a fost inca desavarasit".
Al doilea "virus", crede Sfantul Parinte, este "fundamentalismul religios". "Grupari cu diferite apartenente religioase se raspandesc pe continent. "Ele actioneaza in numele lui Dumnezeu, dar numai dupa o logica potrivnica vointei divine, propovaduind si practicand nu dragostea si respectul pentru libertate, ci intoleranta si violenta", a subliniat Papa.
Cantece si rugaciuni in principalele limbi ale Africii - lingala, hausa, kikongo, swahili, portugheza, franceza, engleza si araba - au punctat messa sustinuta la biserica Sfantul Petru din Vatican.
Papa, care a efectuat un turneu in Camerun si in Angola in martie, provocand o polemica legata de SIDA si folosirea prezervativelor, a pledat si pentru institutia casatoriei.
"Africa ar putea sa-si gaseasca resurse imense daca acorda prioritate familiei, fondata pe casatorie", a subliniat el.
Pana pe 25 octombrie, acest al doilea sinod dedicat continentului negru are ca tema "Biserica si Africa in serviciul reconcilierii, al dreptatii si al pacii". Materialismul si funda