Din podgoria sa din judeţul Dolj, Mircea Dinescu speră să scoată, anul acesta, 100.000 de sticle de vin.
Podgorenii se laudă cu cele mai mari recolte de struguri din ultimii ani, iar vinul e mai dulce ca oricând, spun ei. Că recesiunea a ocolit dealurile cu vii, o confirmă şi scriitorul Mircea Dinescu, care ar vrea să transforme licoarea lui Bahus în sute de mii de euro.
Povestea vinului din Portul Cetate „începe cu un deal împădurit cu viţă-de-vie, deasupra căruia soarele se plimbă de mână cu briza Dunării şi se încheie cu mărturia acelui prieten care, după ce a băut seara două pahare, s-a trezit dimineaţa mai frumos şi mai deştept”. Aşa îşi descrie Mircea Dinescu hobby-ul de care s-a apucat în 2002 şi pe care l-a transformat în afacere abia în 2009.
De la câteva vedre de vin, Mircea Dinescu a ajuns la o producţie de 100.000 de sticle în acest an, iar pentru următorii doi, obiectivul e de 600.000 de flacoane. „La anul, ori fac bani, ori fug la bulgari”, glumeşte Dinescu. Poetul deţine 50 de hectare de teren la Galicea Mare şi alte 50 la Cetate: cea mai mare suprafaţă viticolă a Olteniei, după Segarcea. În prezent, produce opt soiuri de vin, dar de la anul vor fi 12. Se mândreşte mult cu Feteasca Neagră (care are 14,5% alcool) şi cu Tămâioasa Românească. O sticlă de vin costă circa 25 de lei.
Fonduri de 1,25 milioane de euro de la UE
Ca să ajungă la nivelul actual, via lui Dinescu, primită în concesiune pe o jumătate de veac, a înghiţit o avere. „Mi-am vândut toate acţiunile din presă. Am băgat totul aici, în agricultură. La început, am pierdut foarte mult. Dar acum, am început să supravieţuiesc. Merg pe tradiţia românească: mâncare şi băutură bună, d-ale noastre. Ospitalitate!”
Spune că un mare ajutor l-a avut din partea UE. Proiectul său de replantare a viţei a primit 1,25 milioane de eu