Specialist în pomicultură, Deian Mitrovici se mândreşte cu sute de pomi fructiferi autohtoni, cultivaţi ecologic. Profil
Născut. 08.12.1949, Moldova Veche.
Studii. Facultatea de Horticultură, Bucureşti.
Familie. Are o fiică.
Soiuri româneşti de fructe, altoite cu o experienţă dobândită în ani buni de şcoală şi practică în livezile bănăţene, sunt aduse în pieţele din Timişoara de unul dintre cei mai mari iubitori de fructe din Vest. Deian Mitrovici a ajuns la Periam după absolvirea facultăţii, iar după 30 de ani de muncă la stat a hotărât să-şi lanseze propria afacere. „Din 2007, am pornit la drum pe cont propriu, prin ferma pe care am înfiinţat-o la Periam”, a explicat Deian Mitrovici.
Pasionatul horticultor se mândreşte azi cu şapte hectare, pline cu meri, pruni, piersici şi struguri. Soiuri precum Granny Smith, Ionagold sau Generos s-au copt în 2009 mai bine ca oricând, fără tratamentele sau îngrăşămintele folosite de cultivatorii din străinătate. „Avem mere de toate felurile, de la cele dulci, la cele acrişoare. Soiul Granny Smith, de exemplu, este bun şi pentru diabetici, pentru că nu conţine zahăr”, a explicat Mitrovici.
Luptă grea cu importatorii
Nectarinele s-au vândut ca pâinea caldă în vara lui 2009, dar vânzarea rămâne dificilă chiar şi pentru cei mai experimentaţi cultivatori. „Nu producţia e problema, ci desfacerea”, a explicat Mitrovici, bun cunoscător al pieţei româneşti, dar şi a celei din străinătate. „Într-o vizită în Belgia am aflat că cea mai mare concurenţă penru noi va veni din China”, a spus pomicultorul.
Importatorii de fructe din ţările vecine fac şi ei concurenţă producătorilor autohtoni. „Kilogramul de mere se cumpără, în Ungaria, cu 60-70 de bani, şi se vinde la noi cu 2-2,5 lei”, a spus Mitrovici. În timp ce importatorii cuceresc marile pie