OCUPAŢIE. Maria Cica, o femeie din comuna vâlceană Măciuca, s-a ales cu un cadou neaşteptat: un babuin obraznic foc care, printre altele, îi fură pensia. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Crăpau pietrele de frig când maimuţa Tzuki, un babuin obraznic, cu fundul tăbăcit, a devenit mezinul familiei Cica, din comuna vâlceană Măciuca. „Jungla” în care s-a mutat de când a ajuns în România, cu charterul, este un apartament mic, pe care-l poţi măsura din două linii de ruletă. Mamă i-a devenit Maria Cica, o femeie de 60 de ani, care, spun vecinii, „dacă nu-i în stare să crească nepoţi, uite, creşte o maimuţă!”.
O iubeşte mai ceva ca pe o fiică, o plimbă în lesă de-a lungul şi de-a latul satului şi, cel mai des, poposesc amândouă la birtul din centru. Pe Tzuki o leagă de spătarul scaunului, în timp ce ea îşi ia un pahar. Dacă face scandal, o duce îndărăt, spre casă, în dojeneli părinteşti. Când sare pe-un om, de rămâne înmărmurit în timp ce-l călăreşte maimuţa ba pe după cap, ba pe mâini, îi arată numaidecât „bâta”. De cum o vede, Tzuki chiţcăie de două ori a supărare, iar stăpâna o ia în braţe şi-o pupă apâsat pe gură. Aşa arată împăcarea celor două.
Turcoaica Tzuki a venit prin curier
Maria Cica este „doamna fără ocupaţie”, în satul Măciuca. „N-a făcut nimic la viaţa ei”, decât doi copii, un băiat şi-o fată. Fata i-a plecat de acasă şi, într-o excursie la turci, şi-a luat maimuţă: „Aşa a vrut ea. De mică tot zicea că-şi doreşte maimuţă. A cumpărat-o de la turci, cu 3.000 de dolari. Transportul a mai costat-o o mie. A trimis-o cu avionul. Ş-apoi a venit cu maşina”. Dacă i-ar fi spus cineva că-şi va lega bătrâneţea de-o maimuţă, Maria şi-ar fi făcut şi trei cruci, deşi nu dă deloc pe la biserică. Cel mai des se duc în centrul satului, să stea cu lumea de vorbă la birt.
Asta dacă Tzuki nu-i înhaţă portofelul, după ce şi-