Cei care n-au prins locuri în cămine aleg cazarea turistică. Hotelierii din Constanţa şi Mamaia îşi fac astfel extrasezonul profitabil. Studenţii care nu au primit un loc în căminele din Constanţa se pot caza la hoteluri precum Darius, Histria şi Dobrogea, unde un loc într-o cameră cu două-patru paturi costă lunar de la 250 de lei de persoană în sus. Tariful este mai ieftin decât la particulari, unde se plăteşte minimum 300 de lei pe cameră plus plata utilităţilor. Comparativ, în căminele studenţeşti un loc costă între 110 lei (pentru studenţi fără taxă) şi 230 de lei (pentru studenţi cu taxă). Problema cazării se repetă an de an, astfel încât sunt studenţi care nici măcar nu mai încearcă să obţină loc în cămin şi se cazează direct la hotel.
Hostel la 300 de lei
Una dintre aceste opţiuni este hostelul Darius (3 stele), situat în cartierul mărginaş Poarta 6. Are cinci etaje şi aproximativ 60 de camere, unele duble, altele cu patru paturi. Chiria lunară de 300 de lei şi condiţiile oferite par să atragă din ce în ce mai mulţi chiriaşi, astfel că în hostel sunt cazaţi studenţi, muncitori ai mai multor firme de construcţii, dar şi aproximativ 30 de angajaţi în cadrul Armatei.
„Mai avem o familie de patru persoane şi încă o doamnă cu un copil“, dă lămuriri recepţionera Anca-Oana Oancea. „Sunt condiţii. Fiecare cameră are baie, mini-bucătărie, televizor, frigider. Şi este curat, aşa că foarte mulţi vin la noi. Singurul inconvenient este distanţa faţă de centru“, adaugă recepţionera. „Când nu mai prindem autobuzul, o luăm pe jos. Măcar nu plătim sute de euro, ca alţii pe cazare la gazdă. E bine aici, ieftin“, spune Cristina, o studentă cazată la hostel.
Cazare în Mamaia, până la începutul verii
Nu acelaşi lucru îl pot spune studenţii care decid să se cazeze în hotelul Histria (2 stele) din staţiunea Mamaia. Ei