După nouă ani de activitate, un hunedorean din Băcia renunţă la cultura sa de ciuperci. Micul întreprinzător este prins între lipsa de lichidităţi şi dispariţia partenerilor de afaceri de până la începerea crizei.
Micii întreprinzători hunedoreni parcurg o perioadă dificilă. Sorin Muntean din Băcia s-a specializat în cultivarea ciupercilor. De mai bine de nouă ani, hunedoreanul produce într-o mică încăpere din locuinţa sa aproape o tonă de ciuperci anual. Fără ambiţia de a deveni un furnizor de talie regională, mica ciupercărie de la Băcia a asigurat un venit constant familiei Muntean, până în acest an.
„Ultima recoltă am avut-o în luna ianuarie 2009. Furnizorul meu de miceliu de la Arad s-a retras atunci din afacere, iar singurul producător din România a rămas o firmă din capitală. Ca să merg până la Bucureşti pentru 50 de kilograme de materie primă este o cheltuială care nu se justifică. În condiţiile acestea, am renunţat în acest an la mica mea ciupercărie”, a spus micul întreprinzător.
Formula de succes este istorie
Formula de rentabilitate a unei culturi de ciuperci ca cea a lui Sorin Muntean prevede la o cantitate de 50 de kilograme de miceliu, care costă circa 450 de lei, o recoltă de 1000 de kilograme de ciuperci anual. Astfel că, venitul anual este de 8.000 de lei. Hunedoreanul şi-a format o piaţă de desfacere în comună, fiind ani în şir principalul furnizor de ciuperci în perioadele de post specifice sărbătorilor pascale şi de iarnă.
Întreprinzătorul spune că de îndată ce condiţiile vor permite, intenţionează să găsească un furnizor de miceliu în Ungaria, în regiunea din vecinătetea României.
Cifre
2.047 de companii au fost declarate inactive de Finanţe, începând din luna iunie a acestui an.