Criza globala a redesenat harta economiei mondiale in beneficiul economiilor emergente, precum China, dar expertii se indoiesc de capacitatea acestei tari de a genera, de una singura, cresterea mondiala, la modul in care au facut-o Statele Unite in ultimele decenii, relateaza AFP.
"Criza a accentuat miscarea dinspre Vest spre Est" a economiei mondiale, a rezumat Niall Ferguson, profesor la Harvard Business School, in cadrul unei dezbateri organizata de BBC la Istanbul, in marja adunarii general a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale.
Revenirea economiei mondiale, impulsionata de China si India
"Estimarile recente indica faptul ca India si China au ajutat la iesirea economiei mondiale din recesiune", a afirmat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, subliniind ca o astfel de configuratie globala, mai echilibrata, deci mai putin dependenta de consumatorul american, este si mai stabila.
"Una dintre mostenirile acestei crize ar putea fi recunoasterea schimbarii relatiilor de putere din punct de vedere economic", spune seful Bancii Mondiale, in conditiile in care SUA se confrunta cu o recesiune economica de aproape doi ani, perioada in care economii emergente precum China si Brazilia au crescut.
Consumul in Statele Unite reprezinta doua treimi din activitatea economica a acestei tari, care ramane, de departe, prima economie a planetei. In 2008, Statele Unite au reprezentat 13,2% din importurile mondiale, potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului.
2010: Economiile emergente vor creste mult mai puternic decat statele dezvoltate
Potrivit FMI, economiile emergente vor cunoaste in 2010 o crestere mult mai puternica (5,1%) decat statele dezvoltate (1,3%). Cresterea pe care o vor cunoaste tarile in curs de dezvoltare din Asia (7,3%) contrasteaza cu Statele Unite (1,5%), Japonia (1,7%)