Preşedintele Traian Băsescu reia una dintre temele sale preferate : educaţia. Şeful statului declară la Luduş că politizarea şcolii este o "pelagră" de care sistemul românesc de învăţământ şi-a propus să scape. Este esenţial ce rezultate se vor obţine din reformarea sistemului românesc de educaţie, spune Traian Băsescu. Odată cu promulgarea legii în acest sens, decizia se mută la administraţia locală şi la comunitate, precizează preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu reia una dintre temele sale preferate : educaţia. Şeful statului declară la Luduş că politizarea şcolii este o "pelagră" de care sistemul românesc de învăţământ şi-a propus să scape.
Este esenţial ce rezultate se vor obţine din reformarea sistemului românesc de educaţie, spune Traian Băsescu. Odată cu promulgarea legii în acest sens, decizia se mută la administraţia locală şi la comunitate, precizează preşedintele.
"Directorul şcolii nu se mai numeşte, ci se desemnează prin concurs organizat de Consiliul de Administraţie al şcolii, care va fi format o treime din profesori, o treime din părinţi şi o treime din reprezentanţi ai Primăriei. Nu-l mai desemnează Inspectoratul sau Ministerul", explică şeful statului.
"Dascălii vor avea contract cu şcoala, pe un an, doi, cinci, cum stabileşte Consiliul de Administraţie. Asta înseamnă o titularizare pe şcoală, dincolo de titularizarea la nivel naţional. Obiectivele au fost să se evite politizarea în şcoli, ca şcolile să-şi selecteze profesorii în funcţie de performanţele pe care aceştia le pot da, să scăpăm de pelagra asta a şcolii, în care punem directori în funcţie de partidul care este la guvernare. Competent, mai puţin competent, nu contează", afirmă Traian Băsescu.
Guvernul îşi menţine integral obligaţiile financiare faţă de şcoală, iar banii care până acum se alocau şcolilor acum se vor aloca primăriilor, mai precizează preş