Banca Nationala trebuie sa decida daca le imprumuta lei bancilor pentru a scadea dobanzile sau continua sa apere cursul lovit de criza politica.
Dealerii se uita din nou spre BNR, care va decide astazi daca reinnoieste creditele de refinantare acordate saptamana trecuta, in conditiile in care dobanzile sunt in continuare la niveluri ridicate, dar pe de alta parte trebuie sa fie atenta si la presiunile de depreciere a cursului.
BNR a injectat joia trecuta in piata aproape 12 miliarde de lei (echivalentul a 2,8 miliarde de euro) printr-un credit pe patru zile oferit bancilor comerciale, la o dobanda de 8% pe an. Chiar si dupa aceasta miscare dobanzile pentru plasamentele pe termene scurte au ramas la niveluri ridicate, bancile cerand 11%-12% pe an pentru a-si imprumuta lei intre ele si in sedinta de vineri.
Saptamana trecuta banca centrala a ales sa atenueze tensiunea de pe piata monetara, chiar in timp ce leul era sub o presiune puternica de depreciere, cotatiile urcand de la 4,21 la 4,28 lei/euro intr-o singura zi.
Din nou, banca centrala este prinsa intr-o situatie dificila: in timp ce pe piata monetara persista o seceta de lei, orice injectie de lichiditati sporeste presiunile pe curs.
"S-ar putea ca BNR sa nu faca astazi o licitatie pentru oferirea de credite. Bancile pot accesa fonduri prin facilitatea Lombard, la 12% pe an, iar prin dobanzi mai mari este stimulata revenirea cursului", comenteaza un dealer.
Daca BNR nu va oferi noi credite de refinantare, presiunea pe dobanzi va creste. Bancile pot accesa totusi o facilitate de credit pe o zi (credit Lombard), la o dobanda de 12% pe an, care este oferita permanent. Si pentru aceste credite bancile trebuie sa garanteze cu titluri de stat.
Exact cu un an in urma, BNR a ales sa protejeze cursul (la niveluri de 3,6-3,7 lei pentru un euro), cu pretul de a crea tensiuni pe