Nemulţumiţi de cele 10 zile de concediu fără plată şi de legea unică se salarizare, o parte din angajaţii sistemului bugetar au intrat astăzi în grevă. În general, oamenii au venit la serviciu potrivit programului, dar activitatea a fost diminuată. Profesorii nu au predat, funcţionarii publici nu au încasat taxe, iar asistenţii din spitale au lucrat prin rotaţie. Sursa: Andreea Dogar
Cadrele medicale medii de la Spitalul Universitar din Bucureşti au protestat în faţa instituţiei deoarece sunt nemulţumite de legea unică de salarizare despre care spun că le va înjumătăţi veniturile. Astfel, între orele 10:00 şi 12:00, asistenţii au asigurat serviciile medicale pentru pacienţi prin rotaţie.
„Legea unică de salarizare nu trebuie să treacă în această formă pentru că este un dezastru”, spune Elena Stancu, lider de sindicat SANITAS la Spitalul Universitar.
Acum, după 32 de ani de când lucrează ca asistentă la terapie intensivă, Stancu spune că are venituri de 1.360 de RON pe lună şi, dacă grila unică de salarizare ar intra în vigoare, ar lua de la anul numai 700 de RON.
PROTEST. Asistenţii spun că actul medical s-a desfăşurat normal „Iese numai o parte din personal la grevă pentru că nu vrem să periclităm viaţa pacienţilor. Am internat tot ce era urgenţă şi persoanele care aveau programări astăzi. S-a diminuat activitatea pe perioada celor două ore. Pacienţii sunt de acord cu noi”, mai spune Stancu. „Medicii sunt de acord cu noi”, spune şi Elena Bancu, vicepreşedintele SANITAS pentru acelaşi spital. „Este o luptă pentru sănătatea ţării”, completează ea. În afară de renunţarea la legea unică de salarizare, personalul medical cere o rectificare bugetară deoarece spitalul nu dispune de suficiente medicamente şi materiale, aparatele sunt vechi şi se face „o economie la sânge”. Nu sunt paturi suficiente şi de multe ori pacienţii sta