Procurorul general a anuntat ca SRI, CNSAS si Ministerul Apararii sunt de acord cu solicitarea de declasificare a documentelor oficiale de la Revolutia din 1989. Fostul procuror militar Dan Voinea spune ca este vorba despre jurnalele de lupta si ordinele de zi ale militarilor, cunoscute oficial pana acum doar de procurori.
Documentele de la Revolutie urmeaza sa devina publice, sustine procurorul general, Laura Kovesi, dupa ce Serviciul Roman de Informatii (SRI), Ministerul Apararii si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au fost de acord cu solicitarea procurorului general in acest sens. "Eu cred ca acest demers este un pas inainte in aflarea adevarului istoric. Noi, magistratii, trebuie sa stabilim doar adevarul juridic, acela care rezulta din probele administrate", a declarat Kovesi intr-o emisiune televizata, conform NewsIn. Generalul in rezerva Dan Voinea, fostul procuror militar care a instrumentat dosarele Revolutiei, ne-a explicat ca documentele la care se refera Kovesi sunt jurnalele de lupta, registrele istorice si ordinele de zi pe unitati militare. Aceste documente au fost accesibile pana acum doar procurorilor militari si civili care au lucrat la dosarele Revolutiei.
O mare parte din aceste documente au aparut deja in presa. Dan Voinea explica insa ca rostul acestui demers oficial este, printre altele, sa puna in regula dosarele Revolutiei care au ajuns deja in instanta: acestea devin publice si nu pot contine informatii clasificate. Desecretizarea mai are si un rol reparatoriu, ne-a mai spus Voinea: "Ca sa puteti intelege ce a fost la Revolutie, nu trebuie sa credeti pe cuvant un procuror sau altul, ci puteti vedea cu ochii dumneavoastra. Secretizarea crimelor din ‘89 si ale comunismului in general este un lucru care impiedica procesul de cercetare si demascarea". Fostul procuror sustine ca ordinele