Dintr-o clădire de beton şi sticlă situată la doi paşi de Casa Albă s-a ivit un mesaj surprinzător. La scurt timp după aniversarea unui an de la începutul crizei, acel bastion al relelor capitaliste, adică Fondul Monetar Internaţional, a declarat că economia mondială de semne dă vigoare. Din mai multe capitale ale lumii, aproape că putem auzi un cor global de politicieni: „O, ce veste miiiinunaaată, De la Washington ni s-araaaată…“ Dar, aşa cum stau lucruri
Dintr-o clădire de beton şi sticlă situată la doi paşi de Casa Albă s-a ivit un mesaj surprinzător. La scurt timp după aniversarea unui an de la începutul crizei, acel bastion al relelor capitaliste, adică Fondul Monetar Internaţional, a declarat că economia mondială de semne dă vigoare.
Din mai multe capitale ale lumii, aproape că putem auzi un cor global de politicieni: „O, ce veste miiiinunaaată, De la Washington ni s-araaaată…“
Dar, aşa cum stau lucrurile de obicei, detaliile cam strică acest ton optimist. Modul în care a declarat FMI relansarea economiei mondiale şi recomandările date au călcat câteva bătături pe mai multe continente.
În primul rând, economiştii de pe Strada 14 a capitalei americane au spus că economia globală va evita căderea într-o a doua fază a recesiunii.
În al doilea rând, aceiaşi specialişti nu cred că lumea va avea parte nici de acea relansare fulminantă pe o traiectorie puternic ascendentă. Altfel spus, ei cred că nu ne paşte, la nivel global, încă o perioadă de calvar.
Pe de altă parte, nici foarte bine nu va fi pentru majoritatea ţărilor lumii. Rămân încă multe vulnerabilităţi şi slăbiciuni. Adică, viitorul nu arată nici prea-prea, dar nici foarte-foarte.
Poate mai rău decât atât, FMI a îndrăznit să arate cu degetul sursele de vulnerabilitate şi dezechilibru în economia globală.
A indicat că nu avem de-a face decât cu un fenomen tempo