Un castel poate costa între 500.000 şi 30 de milioane de euro, iar renovarea se poate face cu bani europeni. Castelele Cantacuzino, Teleki, Zlatna sau Haller sunt doar câteva dintre proprietăţile care au creat un nou segment în piaţa imobiliară. Ascuns de privirile curioşilor, la doi paşi de DN1, în centrul staţiunii Buşteni, se află unul dintre simbolurile istoriei româneşti: Castelul Cantacuzino.
Impresionantul edificiu construit de Grigore Cantacuzino în 1911 a aparţinut până acum câţiva ani Ministerului de Interne, până când a fost revendicat de o nepoată a prinţului.
Castelul a fost cumpărat acum un an de cinci asociaţi străini pentru aproape 30 de milioane de euro. Primul lucru pe care l-au făcut noii proprietari a fost să afle cum poate fi castelul renovat.
„Vrem să-l facem exact aşa cum era cu o sută de ani în urmă, chiar dacă asta presupune să apelăm la specialişti care vor trebui să recreeze totul“, spune Kurt Neuschitzer, unul dintre investitori.
Restaurările pot fi făcute cu fonduri europene, cu condiţia ca palatul principal să rămână deschis publicului. Astfel, doar 10% din investiţie va fi făcută cu bani proprii.
Blestemele nu-i sperie pe investitori
Un castel care încă nu şi-a găsit un stăpân este cel din Boteşti – Zlatna, judeţul Alba. Construit prin anii ’30, el a fost transformat de-a lungul timpului în sediu al unei societăţi miniere, şcoală, unitate militară şi chiar platou de filmare.
Aici a fost turnată o parte din filmul „Noi, cei din linia întîi“, regizat de Sergiu Nicolaescu. Un castel care le dă fiori agenţilor imobiliari mai superstiţioşi este Castelul Haller din Sânpetru, judeţul Mureş, despre care localnicii spun că a fost blestemat.
Chiar şi aşa, proprietarul clădirii, Biserica Romano-Catolică, spune că a scos la vânzare cast