Costi intreaba aici daca e loc de un partid nou in Romania. Ca sa raspund la o astfel de intrebare ar fi nevoie de alte cateva intrebari ajutatoare. Exclud de la bun început partidele care ar putea aparea ca urmare a ruperii formatiunilor existente deja sau cele construite exclusiv pentru sprijinerea unui lider care are, sau a avut deja, puterea pe mana.
Sunt categorii sociale sub-reprezentate sau nereprezentate?
Sunt. Cateva, la o trecere in revista superficiala: minoritatile sexuale, mica burghezie de la tara si din orasele mici, ecologistii, crestinii (de toate denominatiile), generatia 20-30 urbana si cu studii universitare, tiganii, persoanele pentru care identitatea regionala este foarte importanta (banateni, ardeleni, moldoveni etc)
Pot partidele actuale să preia o parte din problemele celor de mai sus?
Pot si o fac deja. Vezi tratamentul preferential de care se bucura Biserica Ortodoxa Romana din partea politicienilor. Din nefericire, calculele partidelor se fac pe termen scurt si urmaresc castiguri meschine, de etapa. Lipsa de viziune si vointa face ca actualii politicieni sa aleaga doar cai sigure. Ati vazut vreun pesedist care sa aiba curajul de a sprijini comunitatea gay din Romania? Nu uitati, vorbim despre un partid socialist.
E greu să organizezi un partid de la zero?
Greu spre imposibil. Oamenii cu experienta in zona iti vor descrie un cosmar logistic si administrativ. Experienta Partidului Piratilor din Suedia arata insa ca atunci cand un “issue” e suficient de important pentru o nisa oarecare, oamenii se pot mobiliza. Internetul poate usura semnificativ sarcina O alta varianta ar fi organizarea partidului pe un schelet deja existent (sindicat, ONG etc.) . S-a mai incercat in trecut si, partial, a functionat.
Exista disponibilitate pentru militantismul politic in Romania?
Milit