În cadrul campaniei iniţiate de Televiziunea Făgăraş şi săptămânalul Bună Ziua Făgăraş – ,,Cetatea – mândria noastră”, am aflat câte lucruri s-au realizat în cetate şi mai ales, cât de multe mai sunt de făcut. Mai e de parcurs un drum greu şi anevoios până când cetatea va deveni ceea ce ne dorim cu toţii – emblema Făgăraşului.
Restaurată în anii 70
În anii 70, cetatea a suferit un amplu proces de restaurare. O mare parte dintre spaţiile restaurate au primit noi destinaţii. “Castelul a fost restaurat începând din 1968, în proporţie de 90%, cu spaţii predate beneficiarului, respectiv Ministerului Culturii – Muzeului Ţării Făgăraşului. După 1977, mai multe spaţii restaurate, dar nefinisate, au fost date Bibliotecii Municipale. A fost o perioadă în care în cetate funcţiona cooperativa meşteşugărească ce producea covoare, crama, în care s-au desfăşurat diverse activităţi de turism prin OJT Braşov şi hotelul cu braseria, care acum sunt într-o stare jalnică”, ne-a spus reprezentantul Direcţiei Monumente Istorice, Radu Popescu.
De câteva luni, în cetate au început noi lucrări de restaurare. Cu bani puţini, s-a intervenit la turnul porţii şi la corpul de gardă sud. Aici s-a făcut o expertiză tehnică şi s-a început restaurarea zidurilor. Aceasta zonă era cea mai deteriorată din cetate. Mai sunt însă multe de făcut, dar din păcate, banii lipsesc. ,,Trebuie continuată această expertiză tehnică în întreg ansamblul arhitectural, după care trebuie scoasă la licitaţie proiectarea. Proiectarea trebuie să aibă un caiet de sarcini, din care participanţii trebuie să ştie precis şi destinaţia viitoarelor spaţii. Proiectul trebuie să fie complex, mă refer aici la partea de arhitectură, structură, instalaţii, legăturile cu reţelele municipiului şi, nu în ultimul rând, problema lacului, care e înconjurat de o bandă de pământ care a făcut foarte mult rău acestei