Aproape patru din zece români apţi de muncă nu aveau o slujbă în trimestrul doi al anului. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în această perioadă, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă, respectiv între 15-64 de ani, a fost de 59,2%. Sursa: Reuters Nivelul ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă se situează la o distanţă de peste 10 puncte procentuale faţă de ţinta de 70%, stabilită pentru anul 2010 prin Strategia de la Lisabona. De asemenea, datele Biroului Internaţional al Muncii (BIM) arată că rata şomajului în ţara noastră a fost în trimestrul al doilea de 6,3%.
În aceeaşi perioadă, populaţia activă a României era de 10.008.000 persoane, din care, 9.381.000 persoane erau ocupate şi 627.000 de şomeri.
Datele BIM, citate de Statistică, arată că raportul de dependenţă economică, respective numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1.000 persoane ocupate a fost de 1292‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminine, cu 1603‰, precum şi pentru cele din mediul urban, cu 1339‰.
Muncim pe mai puţini bani
În ceea ce priveşte salariile celor care merg la serviciu, câştigul mediu net a scăzut în august cu 42 de lei, până la 1.348 lei.Astfel, salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 320 de euro, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna iulie, creşterile salariale s-au datorat acordării unor venituri suplimentare, cum sunt primele de vacanţă. Câştigul salarial mediu net avansase în luna iulie cu 11 lei faţă de luna iunie, până la 1.390 lei.
Potrivit INS, puterea de cumpărare nu s-a diminuat, ritmul anual de creştere a câştigurilor salariale plasându-se peste indicele preţurilor de consum.
Cine a luat mai puţini bani
Cele mai mari salarii nete au fost plătite în august în activit